Annons
Annons

Sömntrappan – för att gå ner i vikt…

Sömnen är jätteviktig för din viktminskning. Om ingenting händer, med vikten, brukar jag fråga hur personen i fråga sover - och det är ofta svaret. Jag har varit där själv och vet hur frustrerande det är att ligga sömnlös, natt efter natt...

sova

Foto planetchopstick, Flickr

För att du ska gå ner i vikt, vecka efter vecka, behöver du sova ca 7 timmar per natt. De som klarar sig på mindre sömn, med hälsan i behåll, är få. Men vad gör man om sömnen vägrar att infinna sig? Jag brukar prata om sömntrappan – en trappa i 7 steg där du tar ett steg i taget tills du sover gott. Om du INTE sover kommer stresshormonerna att öka och då går du inte ner i vikt.

Sova gott – med sömntrappan…

Sömntrappan är inget universellt verktyg. Det är flera verktyg som kan hjälpa, som jag har satt ihop med det enklaste först och det tyngsta sist. Just för att du inte ska ta till det mest effektiva först, utan testa med det enklaste och se om det hjälper. Men samtidigt vet du att förr eller senare blir du hjälpt.

Annons

För hopplösheten kan lätt infinna sig, när man har legat och räknat blommorna i stuckaturen i taket i en vecka eller månad. Men det finns hjälp! Du kommer att sova gott – ta ett steg i taget så får du se.

Sova gott – börja med det första steget…

Det första steget i sömntrappan är De 5 enkla tipsen, som handlar om själva situationen omkring din sömn. För att bryta en sömnlös tid – börja här (men fungerar inte detta finns det mycket mer du kan göra):
1. Varva ner – du kan inte att se en spännande film/läsa en thriller och tro att du ska somna tvärt efter. Varva ner, ta en kopp te, läs något (som inte är spännande) eller se på tv. Dra gärna ner ljuset till mysnivå…
2. Regelbundenhet – gå och lägg dig och gå upp samma tid varje dag. Kroppen älskar regelbundenhet…
3. Ha det mörkt och tyst i sovrummet – eller lyssna på lugn musik, vågskvalp eller något annat som gör dig avslappnad…
4. Låt sovrummet BARA vara en plats för sömn/sex – ta bort allt som gör att du tänker på jobb. OM du kan – ta bort skrivbordet, datorn osv. I sovrummet bör du bara sova eller ha det mysigt…
5. Ät/drick inte för sent– de sista tre-fyra vakna timmarna bör du helst inte äta. Och drick inte kaffe efter kl. 17.00 om du är känslig.
Fler steg kommer…

Christina

M v h Christina
Viktcoachen.se

Vinn högvinsten! Gå ner i vikt – en gång för alla med Våga & Vinn!
Välkommen till min hemsida!

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar