Annons
Annons

Skillnaden mellan low carb och Slow carb…

De bästa sätten att gå ner i vikt idag, som jag ser det, är med slow carb och low carb. Det är bara en bokstav som skiljer dem åt, men det är lite mer komplicerat i praktiken. Det är så här...

slow carb och low carb

Här ser du UNGEFÄR hur man äter low (vä)/slow (hö) carb… Foto goblinbox…, Flickr

Vet du vad slow carb och low carb betyder?

I matens och viktminskningens värld finns det många ord som alla inte förstår, fullt ut. Jag pratar ofta om slow carb (som jag arbetar mest med) och low carb (LCHF). De har bara en bokstav som skiljer dem åt, men det är lite mer som skiljer i praktiken. Båda metoderna fungerar – man går ner i vikt och ofta rätt snabbt. Carb betyder kolhydrater (på engelska). Det finns tre grupper av kolhydrater:

Annons

¤ Snabba kolhydrater finns i; läsk, juice, godis, kaffebröd, snacks, snabbmat…
¤ Energirika kolhydrater finns i; bröd, pasta, ris, potatis, couscous, bulgur…
¤ Energifattiga kolhydrater finns i; frukt, bär och grönsaker…

Detta är grunden i slow carb och low carb…

I både slow carb och low carb så tar man bort de två första kolhydratsgrupperna – de SNABBA och de ENERGIRIKA. Men man behandlar den sista gruppen olika. Dessutom så väljer man att ersätta kolhydraterna, som man har tagit bort, med olika näringsämnen.

Detta är low carb…

Low carb (LCHF – dieten med lite kolhydrater och mycket fett) är en diet där man tar tar bort de SNABBA och de ENERGIRIKA kolhydraterna och sedan ersätter man dem med fett.
Man kan inte bara ta bort en hel grupp näringsämnen – det uppfattar kroppen som svält. Det har kroppen ett starkt försvar emot, som man inte vill arbeta mot. Man väljer alla typer av fett – mejeriprodukter – smör, grädde, creme fraiche mm. Oljor – olivolja och rapsolja är de allra bästa. Dessutom fettet i kött. Detta är en diet som passar väldigt bra för män, som ofta gillar den här typen av mat (kött, fett och lite grönsaker – så vill i alla fall min man ha det). Men självklart finns det även kvinnor som väljer LCHF.

Detta är slow carb…

Jag arbetar mer med slow carb. Då ersätter man de SNABBA och ENERGIRIKA kolhydraterna med LÅNGSAMMA kolhydrater. De finns i; grönsaker, baljväxter (bönor, linser, ärtor), bladgrönsaker, rotfrukter och bär. Detta är en diet som många kvinnor föredrar – att äta fräscha sallader istället för mycket fett. Dessutom så är detta den enda platsen där fibrerna finns – som man vet hjälper till att minska vikten (och minska risken för diabetes). Dessutom finns det en mängd andra bioaktiva ämnen som t ex antioxidanter, som spelar en stor roll för din hälsa och funktion. Det ingår fett även i slow carb, men mest som oljor och feta grönsaker som oliver och avokado.

I slow carb (t ex min diet Våga & Vinn!) finns fibrer, antioxidanter mm som är viktiga för både din vikt och hälsa…

jag-161205

M v h Christina
Viktcoachen.se

Välkommen till butiken!
Vill du ha min hjälp? Du får SUPPORT i en sluten Facebook-grupp eller direkt i mobilen. Jag hjälper dig. Välkommen!

LÄS OCKSÅ

(1)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar