Annons
Annons

Sanningen om kalorier

När jag surfar runt och kikar på bloggar och viktminskningsgrupper så läser jag ofta om kalorier. Många räknar kalorier och är fast i en gammaldags metod. Men det är bevisat, om och om igen, att kaloriräkning är en fälla - läs hur, varför och vad du kan göra istället...

sanningen-om-kalorier

Rulltårta med 113 kalorier per bit… Foto Christian Schnettelker, Flickr

Sanningen om kalorier…

I decennier har vi räknat kalorier – för att få balans. Vi vill inte äta för många och vi vill inte göra av med för få. Jag fick lära mig att man skulle minska intaget med ungefär 500 kalorier för att minska ½-1 kilo per vecka. Men det är en fälla. Kroppen minskar förbränningen med ungefär lika mycket och den minskade förbränningen har din kropp kvar i upp till ett år. Det innebär att när du tröttnat på att räkna kalorier och börjar äta som vanligt igen – då går du upp i vikt. Ofta till mer än vad du vägde innan.

Kroppen – är den en förbränningsugn?

Att räkna kalorier utgår ifrån att din kropp fungerar som en förbränningsugn, som förbränner x antal kalorier per dag. Det utgår ifrån att du kan bestämma hur många kalorier som du behöver och att du kan ta kontroll över kalorierna. Men det fungerar inte så. Det är studerat om och om igen. Kaloriräkning som metod är ute. Det finns enklare och bättre sätt att gå ner i vikt.

Kroppen – den har en termostat…

Din kropp fungerar mer som en termostat – som regleras av HORMONER, inte kalorier. Alla system i din kropp, och det är många, styrs av hormoner. Jag vet inte varför vi trodde, i decennier, att det skulle vara annorlunda med ämnesomsättningen. Det du äter påverkar olika hormoner som i sin tur påverkar hur mycket energi du gör av med. Hormonerna avgör om du ska förbränna eller lagra energi. Men det kan du påverka, med vad du väljer att äta.

Räkna kalorier – det finns bättre sätt…

Så du kan sluta räkna kalorier. Istället kan du äta dig MÄTT på RÄTT mat. Eller äta dig överviktig och fet – på fel mat. Det felaktiga maten är SOCKER – i form av läsk, godis, kaffebröd, vitt bröd, snacks, färdigmat och snabbmat. Den maten påverkar hormoner som gör att din fettförbränning stängs av. För kroppen har fullt upp med att ta hand om allt socker (snabba kolhydrater).

I stället – ät dig MÄTT på RÄTT mat…

Sluta räkna kalorier och ät dig MÄTT på; grönsaker, baljväxter (bönor, linser, ärtor), bladgrönsaker, rotfrukter, nötter, ägg, fisk, fågel och kött. Det gör ditt liv enklare (du behöver INTE räkna kalorier) och du kan äta dig mätt. Några av de roligaste stunderna i mitt jobb är när jag får mejl och mess som säger ”Jag är fri från sockret och det är underbart!”. (Socker är BARA energi eller med andra ord kalorier.) Välj en ny livsstil i år – att äta dig MÄTT på RÄTT mat.

Annons

Sanningen om kalorier är att du kan strunta i dem…

jag-161205

M v h Christina
Viktcoachen.se

Välkommen till butiken!
Vill du ha min hjälp? Du får SUPPORT i en sluten Facebook-grupp eller direkt i mobilen. Jag hjälper dig. Välkommen!

LÄS OCKSÅ

(4)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar