Annons
Annons

Periodisk fasta…

Viktminskningen har förändrats (från kalorier till hormoner) och det har givit oss större förståelse för vad som faktiskt fungerar. En av de nya verktygen är fasta - speciellt periodisk fasta...

mineralvatten-zeevveez

Drick gärna mineralvatten när du fastar…. Foto zeeveez, Flick

Fastat har vi människor gjort i alla tider. Ända sedan vi jagade mammutar har vi haft tider med mat (när vi lyckades fälla t ex en mammut) och tider med fasta (då vi inte hittade någon mat). Miljoner människor fastar fortfarande i långa tider t ex av religiösa eller politiska skäl. Det är helt ofarligt. Det som händer är att du t ex blir av med skadade celler och celler som börjar likna tumörer (som kroppen bekämpar hela tiden) . Men det viktiga för vikten är att du blir av med överflödigt insulin – hormonet som gör oss feta.

Periodisk fasta – vad är det?

En ny metod på banan är periodisk fasta. Vilket betyder att man fastar i kortare eller längre perioder. Det började med 5:2 metoden (som inte är en periodisk fasta enligt mig, eftersom man äter 500 kcal de dagar man ”fastar”. Men den går ut på att man äter som vanligt i 5 dagar och äter 500 kcal två dagar per vecka. Enligt mig betyder fasta att man inte äter alls, men självklart måste man dricka t ex vatten, kaffe, te och buljong (som ger salter och näring).

Periodisk fasta – på riktigt…

Periodisk fasta är att antingen förlänga den fasteperiod vi har varje dag – under natten. Då äter du normalt under dagen, men du hoppar över frukosten. Det gör att du har en fasta varje natt på ca 16 timmar (från middag till lunch) och att du äter i 8 timmar (från lunch till middag senast kl. 20.00). Därför kallas denna version av periodisk fasta 16:8.

Periodisk fasta – ännu längre…

Men man kan välja att fasta ännu längre. Först ett ord till dig som tänker ”det skulle jag aldrig klara av” – det fina med fasta är att man gör det så länge man kan eller vill. Det enda man behöver göra, om man inte orkar längre, är att äta. Det händer inget konstigt i kroppen och man får inga biverkningar. Du kan t ex börja med att fasta i 12 timmar (från tidig middag till frukost) och om det känns ok kan du fortsätta  i 16 timmar (till lunchen). Du kan till och med fortsätta hela dagen om du vill.

Annons

Det viktiga är att man dricker. Men då ska du bara dricka vatten, mineralvatten, kaffe, te, och buljong. Du ska INTE dricka juice – för då skjuter hormonet insulin i taket (som gör oss feta). Självklart kan du dricka juice om du gör en HÄLSO-fasta. Men om du fastar för VIKTEN ska du inte dricka juice.

M v h Christina
Viktcoachen.se

Välkommen till butiken!
Du får hjälp att Gå ner i vikt (med eller utan support), Detox-fasta (12-36 timmar), Må bättre, Stressa mindre, förbättra din Vardagsmat, Prestera bättre…

LÄS OCKSÅ

(1)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar