Annons
Annons

Mjölkprodukter – är det bra?

Mjölkprodukter läser man mycket om just nu - men är de bra för vikten? Det är ju egentligen vad jag ska tala om, men jag tar även upp mjölk och kvinna - är det en bra kombination?

mjolk

Välj de feta mjölkprodukterna för vikten. Foto Jonathan Sulo, Flickr

Är mjölkprodukter bra? Ja vi har ätit mjölkprodukter hur länge som helst, så våra kroppar är vana vid mjölk. Men är de bra för vikten? Dessutom vill jag säga några ord om mjölkprodukter för oss kvinnor – vi behöver ju extra kalk (till våra skelett).

Mjölk och vikten…

Mjölkprodukter är lite kontroversiella för vikten. Du ska INTE välja lättmjölk lättfil osv. utan du ska välja de feta mjölkprodukterna. Det beror dels på att lätta mjölkprodukter ökar hormonet INSULIN (som gör att vi lagrar fett) men fettet skyddar troligtvis mot detta. Så välj fet mjölk, grekisk/turkisk yoghurt och riktig grädde.

Annons

MEN en del går inte ner i vikt när de äter mjölkprodukter. Jag brukar säga så här: ät bara mjölkprodukter före kl. 12.00, helst bara till frukost. Många äter ju t ex yoghurt till frukost. Då brukar man gå ner i vikt. Men om du INTE går ner i vikt då heller – ta bort mjölkprodukterna under dieten. Prova först på morgonen…

Mjölk och skelettet…

Vi blir rekommenderade att äta mjölkprodukter för att få i oss kalk för att få ett starkt skelett. MEN där man äter mest mjölkprodukter (i Skandinavien) har man allra MEST osteoporos (skört skelett med lätt att få frakturer). Hur går det ihop?

Jag tror att det beror på vårt pH (det finns flera teorier). För mjölkprodukter gör oss sura (gör att vårt pH går ner) och då hämtar kroppen ut kalk från skelettet för att motverka detta. Så OM du äter mjölkprodukter – ät samtidigt grönsaker. För de gör oss basiska (gör att vårt pH går upp). Så mer grönsaker på tallriken!

Men vart ska vi då få kalk ifrån? Här är några exempel: (Du behöver minst 800 g/dag.)
Kalciuminnehåll per 100 g:
Hårdost ca 800
Mjukost ca 500

Persilja ca 300
Spenat ca 90
Blandade grönsaker ca 40

Sötmandel ca 250
Hasselnötter ca 180
Paranötter ca 170

Sardiner ca 180
Krabba, konserv ca 120
Räkor ca 110
Regnbågslax ca 65

(Jag skriver ca för det är olika i olika tabeller.) Som du ser behöver du inte äta mjölkprodukter alls för att få i dig kalcium. Men några ostskivor per dag är toppen – och ok för vikten. Men mitt råd är att äta dem tidigt på dagen (och att utesluta dem om du inte går ner i vikt).

M v h Christina
Viktcoachen.se

Vill du ha hjälp att gå ner i vikt? Min NYA metod Våga & Vinn! hjälper dig att vinna högvinsten! Med support i en Facebook-grupp eller direkt i telefonen!Välkommen! 

LÄS OCKSÅ

(1)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar