Annons
Annons

Hur är det med sömnen?

Idag får du svar på varför vi sover bort en tredjedel av vår liv. Du får veta mer om vad som är viktigt för sömnen och vad som ställer till det rejält. Häng med på en uppdaterad serie om sömn...

Att sova gott är en bristsjukdom... Foto Andrew Roberts, Flickr

Att sova gott är en bristsjukdom… Foto Andrew Roberts, Flickr

Sover du också dåligt? Då är det svårt att gå ner i vikt. Delvis för att stresshormonerna ökar och stress har vi redan problem med så att det räcker och blir över. När du är stressad styr kroppen om fettet till buken – så att du kan få bukfetma (ett midjemått över ca 90/100 cm för kvinnor/män). Och det är den hälsofarliga övervikten – mät dig gärna idag…

Så här mycket sömn behöver du…

Väldigt många sover alldeles för lite och vi behöver mer sömn än vad många tror, för att fungera optimalt. Siffror från 2015 visar att vi behöver så här mycket sömn:

Annons

¤ Tonåringar (14-17 år) – 8-10 tim
¤ Unga vuxna (18-25 år) – 7-9 tim
¤ Vuxna (26-64 år) – 7-9 tim
¤ Äldre vuxna (65+) – 7-8 tim

 

Varför sover vi bort 1/3 av vårt liv?

Det finns fyra teorier. Inaktivitets teorin säger att sömnen är en produkt av naturlig selektion – att våra förfäder under sömnen kunde gömma sig från eventuella anfallande djur. Sedan har vi teorin om energisparande – eftersom vår ämnesomsättning sjunker under sömnen behöver vi inte samla på oss så mycket energi. Den återställande teorin säger att vi återställer alla de resurser som vi använt oss av under dagen. Till sist handlar det om hjärnan – att sömnen utvecklar och upprätthåller hjärnfunktionen.

Jag tror precis som Allan Hobson (Harvard University) ”att sömn handlar om hjärnan, är av hjärnan och för hjärnan”. De som tror att vi släcker ner under sömnen har totalt fel. Det är en intensiv aktivitet i våra hjärnor under sömnen. Jag tycker att detta är väldigt spännande…

Det handlar om ljuset…

Ljuset är viktigt för din sömn, för ljuset påverkar de hormoner som gör att vi somnar (precis som viktminskning så styrs även sömnen av hormoner). Därför behöver vi vara utomhus en stund varje dag, för att få solens naturliga ljus i våra ögon (lampor fungerar inte lika bra). Men av samma anledning behöver vi minska på ljuset ju närmare sömnen vi kommer.

Det blå ljuset…

Ur våra skärmar kommer ett blått ljus som ställer till det för sömnen. För det blå ljuset gör att vi aktiveras istället för att minska på aktivitet. Så om du läser på din padda eller ser en film det sista du gör så kan du få väldigt svårt att sova. Detta är ett speciellt problem för våra barn och ungdomar som ser in i skärmen tills de släcker lampan. Så inför gärna skärmförbud de sista vakna timmarna.

Hur du GÖR för att somna blir ett senare inlägg…

M v h Christina
Viktcoachen.se

Vill du ha hjälp att gå ner i vikt? Min NYA metod Våga & Vinn! hjälper dig att vinna högvinsten! Med en sluten Facebook-grupp eller support direkt i telefonen!Välkommen! 

LÄS OCKSÅ

(2)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar