Annons
Annons

Har du en partner som förstår eller förstör?

När du tar tag i din vikt kan din partner reagera på två sätt - en del förstår, stödjer och peppar. Men andra börjar förstöra - köper hem ditt favoritgodis, kommer med semlor och annat gott. Hur gör man med en partner som förstör? Du kan göra så här...

Har du en partner som förstår eller förstör? Foto Charlotte Bye, Flickr

Är du välsignad med en partner som förstår eller…? Foto Charlotte Bye, Flickr

Har du en partner som förstör – istället för att förstå?

Ett problem som många faktiskt har, som har börjat gå ner i vikt, är att deras partner saboterar och förstör. De kan börja komma hem med helt fel mat, just den mat som du har rensat ut ur skåp, kyl och frys. Plötsligt kommer de hem med choklad – som de vet att du inte kan motstå, semlor – fast du har sagt att du inte vill ha några och andra snabba kolhydrater som du älskar. De börjar äta mängder av bakverk och godis när du ser på tv – även om han/hon aldrig har gjort det förut.

Annons

Jag tror inte att detta bottnar i en lust att förstöra, jag tror att det är ett tecken på dålig självkänsla. Nu när du har tagit tag i din vikt, känner han/hon sig genast mycket mer medveten om sin egen vikt eller sitt utseende. Plötsligt står han/hon (jag har svårt med hen) ensam kvar i ett beteende med chips framför tv:n osv. som han vet är osunt och ökar på vikten. Jag tror att det även kan vara ett tecken på svartsjuka (som beror på dålig självkänsla). Han/hon känner sig hotad av din nya livsstil.

Om din partner förstår…

Om du lever tillsammans med någon så vill du ju att han eller hon ska förstå, att du vill ta tag i din vikt. Du vill ju ha en partner som stöttar och peppar dig så att det går bättre. Om du har det så ska du verkligen använda honom eller henne, som en resurs i din viktminskning. Prata med honom om vad du ska äta och inte så att han inte kommer hem med fel mat. Använd honom som en mentor – diskutera det du tycker är svårt och resonera er fram till lösningar på problem. Be honom/henne att hjälpa dig att gå vidare, när du faller.

Om din partner förstör…

Du kan göra på olika sätt – det beror på hur er relation ser ut. Jag rekommenderar tre sätt; 1. Tacka och ta emot och gå och släng chokladen i soporna så snabbt du kan, utan att han/hon ser. På så sätt blir inte din viktminskning förstörd. Inte er relation heller. 2. Du kan säga ”Tack, den sparar jag till på lördag” (om du kan leva med vissheten att den finns ända till lördag). 3. Du kan tala ut – förklara att du gör allt för att gå ner i vikt och inte vill ha choklad. Ge den tillbaka och fråga om han/hon vill äta samma mat som du. Men försök INTE att få din partner med på tåget om han/hon INTE vill. Det måste komma inifrån. Man kan ge någon en knuff (genom att fråga) men du kan aldrig få med någon som inte vill. (När du har gått ner 10 kg brukar många vilja hoppa på tåget…)

Om din partner förstör – ta emot men släng det, tacka och spara eller tala ut… 

jag-161205

M v h Christina
Viktcoachen.se

Välkommen till butiken!
Vill du ha min hjälp? Du får SUPPORT i en sluten Facebook-grupp eller direkt i mobilen. Jag hjälper dig. Du kan delbetala eller använda Actiway (f.d. Friskvårdschecken). Välkommen!

LÄS OCKSÅ

(1)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar