Annons
Annons

Mat vid diabetes – vilken är bäst?

När jag pratar om mat förespråkar jag slow carb (långsamma kolhydrater). Det gör jag för att växterna innehåller viktiga ämnen för hälsan. Men för att du som har diabetes inte ska göra fel - så handlar det om diabeteskost idag.

diabeteskost

Den bästa diabeteskosten är LCHF… Foto Katarina Jardenberg, Flickr

Dagens ämne är mat vid diabetes. För min blogg handlar om vikt och därmed om kosten vi äter. Det jag rekommenderar, och äter själv, är en slow carb-kost (med långsamma kolhydrater). Men för att inte råda någon fel vill jag förtydliga att den bästa kosten för dig som har diabetes är något annat.

Annons

Det skiljer bara EN bokstav mellan den kost jag rekommenderar friska personer och den kost som jag rekommenderar för dig, som har diabetes. Men det skiljer en hel del när man ser till vad man faktiskt äter, på de båda kost-regimerna. Jag äter slow carb…

Diabeteskost – low carb eller LCHF…

Du som har diabetes har problem med socker och snabba kolhydrater (förr sade man alltid sockersjuka). Därför ska du INTE äta socker och snabba kolhydrater. Den bästa kosten för dig är low carb eller LCHF (low carb high fat = lite kolhydrater mycket fett).

Problemet vid Diabetes är hormonet INSULIN (samma hormon som ger övervikt/fetma). Därför ska du äta mat som INTE gör att INSULINET ökar. Low carb betyder lite kolhydrater och de finns bara i växtriket. Det du ska komma ihåg är att äta grönsaker som växer ovan jord. De innehåller som mest ca 5 % kolhydrater.

Du ska självklart äta protein – ägg/fisk/fågel/kött. Däremot ska du inte äta vegetariskt protein som t ex bönor – de innehåller för mycket kolhydrater för dig. Protein påverkar INSULINET lite grann. Därför behöver du inte överäta. En ordinär portion är precis vad du behöver.

Sedan kommer high fat som betyder mycket fett. Det är t ex olivolja, oliver, avokado, smör, grädde, ost, feta såser mm. Fettet påverkar INSULINET minst. Därför är det bättre att t ex ta en klick örtsmör till köttet, än att ta två köttbitar. Men LCHF kan du läsa mer om på nätet. Den bästa hemsidan för dig är utan tvekan Kostdoktorn.se – där får du veta allt som du behöver…

M v h Christina
Viktcoachen.se

Vill du ha hjälp att gå ner i vikt? Min NYA metod Våga & Vinn! hjälper dig att vinna högvinsten! Med support i en Facebook-grupp eller direkt i telefonen! Välkommen! 

PS. Man kan till och med bli av med sin diabetes (typ II) genom att äta LCHF-kost. Det händer om och om igen, världen över. OBS! Men sluta aldrig med medicin utan din doktors ordination.

 

LÄS OCKSÅ

(1)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar