Annons
Annons

Den BÄSTA maten för vikten

Det finns mycket mat att välja på idag - men den mesta maten är INTE bra för viktminskning. Speciellt inte den maten som har en innehållsförteckning som är lika lång som tomtens önskelista...

6036104368_71e536edbd_o

Ett exempel på god och BRA mat för vikten… Foto Amy Selleck, Flickr

Den BÄSTA maten för vikten…

Den allra bästa maten för vikten hittar du i växtriket. Men du behöver inte bli vegetarian (en vegetarisk dag per vecka är min rekommendation för både vikten, hälsan och variationen). Ät gärna protein från djurriket – du behöver protein till frukost, lunch och middag. Den bästa maten, från djurriket, är rena produkter som ägg, fisk, fågel och kött. De blandade produkterna som korv, färdiga köttbullar, biffar mm är näst bäst. Men jag äter dem själv, och åt dem även när jag gick ner 20 kg. Den allra bästa  maten för vikten är grönsakerna. Längst ner får du de 7 BÄSTA matvarorna (från både djur- och växtriket).

Maten vi köper idag…

Felet med dagens mat är att den är så processad. Det gör att den är dålig för vikten av flera skäl. Först och främst för att den blir snabb. Din kropp tar upp maten i blodet snabbt och det ger en snabb ökning av hormonet insulin (som gör att du lagrar fett). Den har dessutom en innehållsförteckning som är lika lång som tomtens önskelista. Det innebär att den innehåller socker, sötningsmedel, förtjockningsmedel och massor av andra kemiska ämnen som inte hör hemma i din kropp. Medans de naturliga fetterna, vitaminerna och mineralerna är borttagna för att produkterna ska kunna stå i livsmedelsbutikernas hyllor under lång tid.

Hjälpmedel som underlättar din matlagning…

Idag finns det många, mer eller mindre hälsosamma, hjälpmedel som hjälper dig att underlätta din matlagning. Det finns tryckkokare som lagar maten snabbare – med en ventil längst upp som släpper ut ånga. Maten blir klar på ett kick. Du kan köpa Slowcooker som t ex Croc-pot som lagar maten under låg värme under lång tid så att maten är klar när du kommer hem från jobbet. (Nu finns det även hälsosamma fritöser – som friterar med pyttelite olja och varmluft.) Det finns fler olika företag som levererar maten till dörren så att du slipper handla (tänk vad mycket tid du sparar då du kan ha mycket roligare). En del har första kassen gratis

De 7 BÄSTA matvarorna för vikten…

Ägg – börja gärna dagen med ägg som gör dig mätt och som gör att det bildas väldigt lite insulin
(Fet) fisk & skaldjur– fisk gör dig skönt mätt och fettet i t ex lax, makrill och sill är bra för vikten (fastnar inte lika lätt i valkarna).
Kål – broccoli, blomkål, brysselkål (såg du när Ernst gjorde vegetariska köttbullar av brysselkål?), rödkål, vitkål (t ex pizzasallad) – jag brukar säga ”ha alltid kål på din tallrik”. De hårda fibrerna i kål gör dig ordentligt mätt under lång tid.
Morot – en morot är perfekt att ta till om du inte orkar hacka, skära eller koka. Eller om du vill ha något NU.
Bönor – de är billiga, hälsosamma och långsamma vilket är toppen för din vikt.
Blandade grönsaker – frysboxens guld! Hälsosamt, enkelt och så bra för din vikt. Köp en blandning och ät den tills den är slut och köp en annan. Du får variation och enkel matlagning.
Oliver & avokado – med enkelomättat fett som är väldigt bra för din vikt.
Vinägrettsås – med enkelomättade fettet och vinäger som gör maten mer långsam. Jag har nästan alltid olivolja/vinäger på mina grönsaker.

Annons

jag-161205
M v h Christina
Viktcoachen.se

Välkommen till butiken!
Du får hjälp att Gå ner i vikt (Våga & Vinn! – med support i Facebook-grupp/direkt i mobilen), Detox-fasta, Må bättre, Stressa mindre, förbättra din Vardagsmat, Prestera bättre…

LÄS OCKSÅ

(1)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar