Annons
Annons

Varför går vi upp i vikt?

bukfetma - får du när du äter snabba kolhydrater och stressar.

Foto Tony Alter, Flickr

På måndag berättar jag om min egen viktminskning, men först vill jag berätta var jag står, vad jag tror på och var vi är idag…

I ca 40 år har vi trott att vikten beror på kalorier in (vad vi äter) och kalorier ut (vad vi gör av med). Idag vet vi bättre. Din vikt beror på hormoner (inte kalorier) – speciellt hormonet insulin, som avgör om maten du äter ska lagras i dina valkar eller förbrännas. Detta kallas bland annat för insulin-teorin och det kommer att förbli en teori, för många år framåt. För det finns män (och kvinnor) som har satt sitt namn och sin karriär på den gamla kalori-teorin…

ALLT i kroppen styrs av hormoner, så att din ämnesomsättning INTE skulle göra det, vore rent av konstigt. Det fina i kråksången är att vi kan påverka hormonerna, med vad vi ÄTER och vad vi GÖR. Detta gör det ännu enklare att gå ner i vikt.

Det är faktiskt två hormoner som gör att du går upp (eller ner) i vikt:
insulin, som gör att kolhydraterna kan förbrännas
kortisol, som är ett stresshormon

Socker - den enda produkten som följer överviktskurvan (från 1980-2015) perfekt...

Foto Susanne Nilsson, Flickr

Detta har vi vetat länge. Det innebär att det viktigaste för din vikt är kolhydraterna och stress (så en diet utan hjälp mot stress är inte komplett, som jag ser det). De kolhydrater som följer överviktskurvan bäst är SOCKER. I samma takt som vi ökat sockerkonsumtionen, har övervikten ökat – sedan 1980.

HUR vet vi att insulin är boven? Jo, de här hormonerna klarar det som gör att det bevisas – om du GER någon insulin, så BLIR den personen fet. Vi har gjort detta i åratal. Alla diabetiker, eller sockersjuka (typ I) har inget insulin, så de får insulin i sprutor. De blir dessutom överviktiga…

Kolhydrater finns som två huvudtyper:
snabba som nästan enbart är tillverkade, så kallat processade eller raffinerade
långsamma, som finns i naturen. De naturliga kolhydraterna är dessutom alltid förpackade med FIBRER, som gör dem ofarliga.

De snabba kolhydraterna (som du ska undvika om du vill gå ner i vikt) finns i; SOCKER, snabbmat, halv- och helfabrikat – så kallad färdigmat, p-mat (pasta, pizza, pannkaka, piroger eller med andra ord mjölmat) och många andra matvaror som har en lång innehållsförteckning. Om maten är UTAN innehållsförteckning är den i regel bra mat, eller tänk NATURLIG mat…

(Jag gick ner 20 kg på ett par månader, genom att sluta äta snabba kolhydrater och bara äta långsamma…)

Jag
M v h Christina
Viktcoachen.se

Kommentera gärna!

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar